Top banner
FUXTEC tuingereedschap - Duitse tuinkracht!

Onderhoud het gazon op de juiste manier met de FUXTEC verticuteermachines

Een weelderig groen, gezond en dicht gazon is het resultaat van intensieve verzorging. Naast het regelmatig maaien van het gazon, maakt water geven en bemesten, verticuteren of verticuteren ook deel uit van het onderhoudsprogramma van het gazon. Verticuteren of beluchten van het gazon verwijst naar het krabben van de graszode met speciale apparatuur om gazonvilt, mos, overgebleven maaisel en onkruid te maaien en te verwijderen . Dit zorgt ervoor dat het gras van voldoende zuurstof, water en voedingsstoffen wordt voorzien.

Lees meer >>

 

Kat-Halbbreit_Gartengeraete_Vertikutierer_486x320

Wanneer kan ik het beste verticuteren?

Het gazon dient minimaal één keer per jaar te worden verticuterd. In principe kan het gazon tussen april en september belucht worden om de verspreiding van mos, onkruid en ziektes te voorkomen. Omdat het gazon echter in de zomer zwaar wordt belast door hitte en droogte en ook intensief kan worden gebruikt, wordt verticuteren in het vroege voorjaar aanbevolen. Gedurende deze tijd begint het gras te groeien en kan het daardoor beter regenereren. Verticuteren kan ook in het najaar , zeker als er veel riet is. Met een simpele test kunnen tuin- en vastgoedeigenaren ontdekken of het nodig is om het gazon te verticuteren. Trek een metalen hark door het gazon en kijk of er vuil of mos is gevangen - als dat zo is, is het tijd om te verticuteren.

Onkruid kan ook een indicatie zijn dat een gazon niet goed groeit. Dit geldt met name voor schaduwrijke gazons en zware bodems, waarop zich gemakkelijk water kan ophopen.

Hiermee moet rekening worden gehouden bij het verticuleren

Verticuteren is alleen geschikt voor gazons van twee tot drie jaar oud en stevig geworteld . Het gazon moet eerst worden ingekort tot een lengte van drie tot vier centimeter. Het gebied moet droog zijn voordat u begint met verticuteren. Let er bij het instellen van de juiste hoogte op dat de messen maximaal twee tot drie millimeter in de graszode krassen. Het gazon wordt een keer in de lengte en vervolgens in dwarsrichting bewerkt, waarbij de verticuteermachine zo gelijkmatig mogelijk wordt geleid. Als het tuingereedschap geen opvangbak heeft, verwijder deze dan achteraf. Ze zaaien nieuwe graszaden op de kale plekken van het gazon.

Hoe verticuteermachines werken en typen

Het gazon wordt belucht met een verticuteermachine, die aan de onderzijde is voorzien van messen die horizontaal op een as zijn gemonteerd. Afhankelijk van het model zijn de messen vast of draaibaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende typen:
  • Handverticuteermachine
  • Elektrische verticuteermachine
  • Benzine verticuteermachine
De handverticuteermachine lijkt op een hark en wordt over het gazon getrokken. Het voordeel is dat u precies kunt bepalen waar de verticuteermachine wordt verplaatst, zodat er niets beschadigd raakt. Omdat de benodigde inspanning echter vrij groot is, is de handverticuteermachine alleen geschikt voor kleinere oppervlakken. Een elektrische verticuteermachine daarentegen wordt van stroom voorzien via een kabel of met een batterij. Door de accuduur en het bereik van de kabel is het elektrische tuingereedschap ook alleen geschikt voor kleinere oppervlakten. Voor grote gazons is daarentegen een benzineverticuteermachine de betere keuze, waardoor de messen draaien met een 4-takt motor. Het resulterende hogere gewicht blijkt echter een voordeel te zijn, aangezien de druk op de grond hoger is en verticuteren gemakkelijker is. Het duwen ervan vereist echter wat meer inspanning. Naast verschillende werkdieptes en een werkbreedte van 400 mm, is de FUXTEC benzineverticuteermachine FX-BV140 ook uitgerust met een opvangmand van 45 liter die alle resten opvangt. Het maakt verticuteren, luchten en vangen mogelijk. Voor een optimale gazonverzorging vindt u in het FUXTEC assortiment ook accu grasmaaiers , grastrimmers en bladblazers .