Top banner
FUXTEC tuingereedschap - Duitse tuinkracht!

Heggenscharen: zo knip je je heg in vorm

Heggen zijn niet alleen een centraal element in de tuininrichting, ze vervullen ook allerlei praktische functies. Haagplanten in de tuin en voortuin dienen als betrouwbare wind- en privacybescherming en tevens als rijke bron van schaduw in de zomer. De inspanning die nodig is voor hun zorg is beperkt. Om de hagen in vorm te brengen zijn heggenscharen onmisbaar als tuingereedschap als de tuin of voortuin wordt begrensd door haagplanten. Naast de nieuwste accu-heggenscharen en modellen op benzine, biedt onze online shop u een grote keuze aan ander effectief tuingereedschap zoals grasmaaiers en bosmaaiers . Lees meer >>

Kat-Halbbreit_Gartengeraete_Heckenscheren_486x320_2_(1)

Welke heggenschaar is waarvoor geschikt?

Mechanische heggenscharen zijn verkrijgbaar als eenhandige of tweehandige schaar. Zo'n kleine heggenschaar is bijzonder geschikt voor het snoeien van heggen. Uiterlijk bij grotere heggen en struiken bereikt een kleine mechanische heggenschaar zijn grenzen. Aan de andere kant maken gemotoriseerde modellen het tuinieren een stuk makkelijker omdat je bij deze modellen minder vermogen hoeft te activeren. Hier heb je de keuze tussen een benzine heggenschaar en elektrische modellen die werken met of, in het geval van een draadloze heggenschaar, zelfs zonder stroomaansluiting.

Telescopische heggenschaar voor kleine bomen en hoge struiken

Als de heggen in uw tuin bijzonder hoog zijn, zijn telescopische heggenscharen een waardevol hulpmiddel bij het tuinieren dat u niet meer wilt missen. Want met heggenscharen met lange steel kunt u ook op moeilijk bereikbare plaatsen aan heggen en struiken komen. Ook takken van bomen snoei je met een telescopische heggenschaar , want een telescopische heggenschaar heeft een speciale, uitschuifbare telescopische arm, waaraan het zwaard is bevestigd. Deze lange steel heeft de telescopische heggenschaar de naam heggenschaar met lange steel gegeven. Maaiwerkzaamheden op een hoogte van 3 tot 5 meter kunnen met zo'n heggenschaar met lange steel precies en schoon worden uitgevoerd .

Kleine heggenschaar voor gras en kleine struiken

In tegenstelling tot een heggenschaar met lange steel, is een kleine heggenschaar uitgerust met een bijzonder kort mes. Zelfs een kleine heggenschaar heeft ondanks zijn naam veel kracht. Een kleine heggenschaar is ideaal wanneer u kleine struiken of gras wilt maaien. Zo'n kleine heggenschaar wordt ook wel mini heggenschaar of heggenschaar genoemd.

Fuxtec professionele heggenschaar

 

Waar moet u op letten bij het kopen van een heggenschaar?

Als u een heggenschaar wilt kopen, moet u bij het nemen van een beslissing rekening houden met de volgende punten:

 • Grootte en hoogte van de heggen: heb je misschien een heggenschaar met lange steel nodig?
 • Bladlengte: Hierbij moet u zich oriënteren op de breedte van uw heggen.
 • Soort gebruik: hoe vaak snoei je de heg?
 • Omgeving: Heeft u geluidsgevoelige buren?
 • Gewicht van de heggenschaar: hoe zwaarder het model, hoe meer kracht je moet gebruiken bij het snoeien. Bovendien neemt het risico op blessures toe met het gewicht.
 • Een ergonomische handgreep op de heggenschaar maakt het knippen gemakkelijker en vermindert het risico op letsel.

Elektrische heggenschaar of draadloze heggenschaar?

Een elektrische heggenschaar wordt aangedreven door een elektromotor en heeft daardoor opmerkelijke prestaties. De modellen hebben echter een stroombron nodig, zodat hun actieradius aanzienlijk wordt beperkt. Een draadloze heggenschaar daarentegen zorgt voor meer flexibiliteit bij het tuinonderhoud, omdat hij een krachtige elektromotor heeft. In tegenstelling tot zijn grote broer heeft de FUXTEC draadloze heggenschaar geen stroomaansluiting nodig en heeft hij ook geen kabel die het tuinieren hindert. Moderne batterijtechnologie maakt nu ook lange gebruikstijden mogelijk. De accu-heggenschaar biedt maximale flexibiliteit bij een laag geluidsniveau en relatief hoge prestaties.

Maximale prestaties: benzine heggenscharen

Heeft u meer vermogen nodig om uw heggen te snoeien? Dan is een benzine heggenschaar de ideale oplossing. Zelfs de dikste takken snoei je gemakkelijk met een krachtige benzine heggenschaar. Dit wordt verzekerd door de geavanceerde technologie die in de heggenscharen is verborgen. Ook het knippen met een benzine heggenschaar gaat sneller. Houd er bij het kopen echter rekening mee dat heggenscharen op benzine aanzienlijk luider zijn dan elektrische modellen en daarom nauwelijks kunnen worden afgeluisterd.

Voor- en nadelen van de soorten heggenscharen

Welke heggenschaar moet het zijn? In de volgende tabel hebben we de respectievelijke voor- en nadelen van benzine- en accuheggenscharen vergeleken, zodat u het juiste model voor u kunt vinden:

 
  voordelen nadeel
Benzine heggenschaar
 • bijzonder krachtig
 • draadloos gebruik
 • flexibel in gebruik
 • volgens
 • Uitlaatgassen
Draadloze heggenschaar
 • geen stroombron nodig
 • draadloze bediening
 • flexibel in gebruik
 • relatief stil
 • geen uitlaat
 • beperkte bedrijfstijd
 • vergeleken met benzine
  Heggenscharen niet zo krachtig
Elektrische kettingzaag
 • relatief stil
 • geen uitlaat
 • Bedrade
 • Stroombron vereist
 • niet zo krachtig in vergelijking met de benzineheggenschaar

Spring op

Knip de heg goed af

Een haag moet regelmatig gesnoeid of gesnoeid worden. Dit is niet alleen om visuele redenen, maar bevordert ook de groei en dichtheid.

De heg terugsnoeien - wanneer mag dat?

Het is belangrijk dat heggen niet altijd gesnoeid mogen worden. Uitgebreid snoeiwerk waarbij de haag weer op de stok komt of zelfs wordt verwijderd, is van 1 maart t/m 30 september verboden. Alleen onderhoud en vormsnoei die de haag beschermen en geen gevaar opleveren voor wilde dieren zoals broedende vogels zijn het hele jaar door toegestaan. Idealiter moet de eerste snede in het voorjaar worden gemaakt na de laatste nachtvorst. Daarna volgen nog twee snoeibeurten: één eind juni om de vorm in evenwicht te brengen en één in de nazomer om de haag winterklaar te maken.

goede voorbereiding

Het is zinvol om een koord te gebruiken, zodat de heg later recht wordt gesnoeid. Deze wordt door middel van twee in de grond gestoken staven langs de gewenste snijkant gespannen. Beschermende kleding wordt aanbevolen als verdere voorbereiding. Sommige hagen hebben giftige delen van de plant, die allergieën kunnen veroorzaken. Je bent adequaat uitgerust met een veiligheidsbril, werkhandschoenen en, in het geval van gemotoriseerde apparaten, gehoorbescherming.

De juiste snit

Bij het snoeien van de heg is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle scheuten voldoende licht krijgen. Anders kan het snel gebeuren dat de haag beneden dunner wordt omdat de zon de jonge scheuten niet kan bereiken. Om dit te voorkomen is de zogenaamde trapeziumvorm geschikt. Het bovenste deel, de zogenaamde rug, is smaller. Het is geschikt voor veel verschillende soorten hagen en heeft bovendien als voordeel dat de haag ook bij belasting zoals sneeuw stabiel blijft. Ideaal is een verhouding van 1:10, d.w.z. de haag wordt bovenaan een tiende van de hoogte ingekort. Verkort de haag dus een halve meter in de hoogte, verminder de breedte aan de bovenkant met vijf centimeter. Zorg er echter voor dat u alle scheuten van de haag terugsnoeit. Als je de lagere vergeet, wordt de haag ook dunner omdat de groei daar niet meer gestimuleerd wordt.