Top banner
FUXTEC tuingereedschap - Duitse tuinkracht!

Grasmaaier: voor elke tuin de juiste maaier

Een goed onderhouden gazon - voor veel hobbytuiniers is dit het toonbeeld van een nauwkeurige tuin. Voor zo'n harmonieus uiterlijk moeten tuinbezitters alles doen, van bemesten en verticuteren tot water geven   veel werk in het tuinieren. Regelmatig maaien van het gazon is ook een must voor weelderige, dichte groei. U moet ongeveer om de zeven dagen naar de grasmaaier grijpen , soms vaker in de zomer. Benzine, accu's of robotmaaiers: de keuze aan op de markt beschikbare apparaten voor het maaien van gazons is groot en soms navenant moeilijk. Daarom moet de beslissing voor een bepaald apparaat zorgvuldig worden overwogen bij het kopen van een grasmaaier. Wij bieden u krachtige grasmaaiers en ander hoogwaardig tuingereedschap zoals heggenscharen en stroomaggregaten tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Lees meer >>

tuingereedschap grasmaaier_486x320

Grasmaaier kopen: waar u op moet letten!

Benzine grasmaaiers, robotmaaiers of accu grasmaaiers? Vanwege het grote aantal aangeboden producten, moet u uw behoeften duidelijk maken voordat u een grasmaaier koopt en deze meenemen in uw besluitvormingsproces. Bovenal zijn de grootte en de aard van het gazon dat u wilt maaien, evenals de omstandigheden ter plaatse, bepalend. Is er bijvoorbeeld een stroombron?

 

Bij het kopen van een grasmaaier moet u rekening houden met de volgende criteria:

 • Hoe meer vermogen uw grasmaaier of zijn motor heeft, hoe krachtiger het apparaat is. Elektrische grasmaaiers zijn geschikt voor kleinere tuinen en benzine grasmaaiers voor grotere tuinen van ongeveer 200 m2.
 • Gazons kleiner dan 100 m2 maai je eenvoudig met een voordelige handmaaier, een moderne robotmaaier of een compacte accumaaier .
 • Heeft u een zeer groot gazon van 1000 m2 of meer, dan kunt u het beste denken aan een zitmaaier. Deze tractor maakt het maaien voor u zo comfortabel mogelijk en werkt uiterst effectief.
 • Als u uw gazon graag zo moeiteloos mogelijk wilt bewerken, maar toch geen wilde weide op uw terrein heeft, is het de moeite waard om te investeren in een robotmaaier. Deze neemt het maaien volledig van u over en u kunt zich volledig concentreren op het genieten van uw perfecte gazon.

 

Welke grasmaaier is geschikt voor welk gazon?

Zodat u uit het grote aantal apparaten de grasmaaier kunt kiezen die het beste geschikt is voor het maaien van uw gazon , laten we u kennismaken met de verschillende maaiervarianten. Allereerst is de manier waarop de motor van de maaier wordt aangedreven bepalend. Er wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen benzinegrasmaaiers en draadloze grasmaaiers .

Snoerloze grasmaaiers: stil en draadloos

Snoerloze grasmaaiers hebben bewezen een echt alternatief te zijn voor elektrische en benzinemodellen, vooral voor kleinere gazons - draadloze grasmaaiers kunnen punten scoren door de aanpassing van de maaihoogte tot de nieuwste batterijtechnologie . Lithium-ionbatterijen zonder geheugeneffect maken deze modellen tot een efficiënte innovatie op het gebied van tuingereedschap, die ongeacht de hoogte van het gras goed werk leveren. Elektrische modellen zijn over het algemeen stiller dan benzinemaaiers . Dit voordeel is vooral handig in dichtbevolkte woonwijken. De grasmaaiers verbruiken geen brandstof en hebben doorgaans een lagere aanschafprijs dan benzinemotoren.

Flexibel gebruik

Accu grasmaaiers zijn ook erg licht en veel gemakkelijker te manoeuvreren in uw eigen tuin dan benzine grasmaaiers. Dit is vooral handig in kleinere of kronkelige tuinen. Onderhoud is ook makkelijker dan bij de benzinemotoren. U hoeft geen olie- of luchtfilter te vervangen. Door het hogere toerental van de snijmessen zijn de snijvlakken van de accu grasmaaier, net als ons instapmodel FUXTEC E1RM20 , schoner. Het motorvermogen is meestal 1 tot 2 kilowatt . Niet alleen de prestaties, maar ook de gebruiksduur van apparaten die op batterijen werken, zijn indrukwekkend. Net als modellen op benzine werken accugrasmaaiers snoerloos en zijn daarom bijzonder flexibel in het gebruik . Want de kabel is het grootste nadeel van een alternatieve elektrische grasmaaier. Het staat vaak in de weg en moet tegen hoge kosten worden verplaatst. De meeste kabels zijn te kort en moeten verlengd worden met een kabelhaspel. Een accu grasmaaier heeft deze nadelen niet.

20V accu grasmaaier E1RM20 FUXTEC

 
 

Benzine grasmaaiers: krachtig en flexibel

Benzine grasmaaiers maken indruk met hun goede prestaties, zijn ook gemakkelijk te bedienen en kunnen gemakkelijk worden gemanoeuvreerd, zelfs op kronkelige percelen. Dankzij hun krachtige benzinemotor zijn benzinemotoren de ideale keuze, vooral voor middelgrote tot grote gazons . Bovendien werken benzinegrasmaaiers draadloos en geven ze maximale bewegingsvrijheid bij het maaien. Deze maaiers zijn flexibel inzetbaar, zeker in grotere tuinen, bomen vormen geen gevaar voor kabels en bloemen kunnen niet per ongeluk worden omgebogen door een kabel die door een bed kronkelt.

Prestaties van de benzine grasmaaier

Het motorvermogen van de benzine grasmaaier ligt gemiddeld tussen de 3 en 4 kilowatt , waardoor de maaiers ook een groter gazon aankunnen. Benzine grasmaaiers zijn meestal groter en zwaarder dan de elektrische modellen. Modernere maaiers hebben aangedreven wielen en hoeven niet meer alleen te worden verplaatst . Werken in de tuin wordt veel gemakkelijker gemaakt dankzij het feit dat onze FX-RM5196PRO bijna zelfstandig rijdt. Maar de benzine grasmaaiers zijn zeker luider. Daarnaast vraagt een benzinemotor meer onderhoud dan een elektrische grasmaaier. U moet bijvoorbeeld minimaal één keer per jaar de olie van een benzinemaaier verversen om een vermindering van het motorvermogen te voorkomen . Daarnaast moet een benzinemaaier altijd van brandstof worden voorzien.

grasmaaier FX-RM5196PRO

 

Extra functies en accessoires

Bovendien zijn benzinegrasmaaiers vaak uitgerust met tal van extra functies - of het nu een geïntegreerde hakselaar is of een schakelfunctie waarmee de maaier in een mum van tijd als mulchmaaier kan worden gebruikt. Er zijn ook grasmaaiers op de markt die al zijn voorzien van een verticuteermachine, zo haal je meerdere gereedschappen voor tuinonderhoud in één apparaat. Als u kiest voor een grasmaaier op benzine , vindt u een grote keuze aan overeenkomstige modellen van FUXTEC . Cilinderinhoud, uitrusting en maaibreedte: in ons assortiment vindt u de juiste benzinemotor voor alle behoeften.

 

Robotgrasmaaier: maaien zonder kracht

Maaien met een robotmaaier is handiger en praktischer - de tuin wordt met bijna geen inspanning en bijna geen actie van uw kant verzorgd. De robotmaaiers maaien het gazon zelfstandig en maaien automatisch zelfs grote gazons in een bepaald gebied. Dit is gemarkeerd met een draad die onder spanning staat. De robotmaaier stopt op deze draad en gaat in een willekeurige richting verder. De robotmaaier kan ook zelfstandig om obstakels heen rijden. De batterijgevoede apparaten hebben slechts een laag motorvermogen en kunnen het gras slechts enkele millimeters inkorten. Hiervoor werken ze volledig zelfstandig en houden ze het gras precies op dezelfde hoogte. Bij het maaien valt fijn gemaaid gras in de graszode, die het gazon als meststof gebruikt. Robotmaaiers zijn gemakkelijk te onderhouden, herkennen automatisch wanneer de batterij bijna leeg is en laden zichzelf automatisch op aan het laadstation . Ook robotmaaiers kunnen binnen de wettelijke rusttijden maaien omdat de elektrische aandrijving zeer stil werkt. De wielen kunnen onafhankelijk van elkaar worden bediend, waardoor de robotmaaier naar behoefte van richting kan veranderen of zelfs helemaal kan draaien.

Er zijn echter een paar nadelen aan de robotmaaier. Dit volledig geautomatiseerde apparaat werkt niet in alle gazonomstandigheden , vooral niet bij hoge grasgroei. In dit geval moet hij eerst worden voorgemaaid voordat de robotmaaier resultaten kan boeken. Als de grond te stenig, vol gaten of erg steil is, kan de robotmaaier niet worden gebruikt. Een probleem voor de robot of de sensor zijn zeer kleine voorwerpen zoals munten, die in het ergste geval de maaimessen kunnen beschadigen. U moet dus van tevoren uw eigendom bekijken en alle risicobronnen elimineren voordat u de robot wegstuurt. Bekijk alle Fuxtec robotmaaiers

FUXTEC RB224 robotmaaier

 

Voor wie is een robotmaaier geschikt?

Robotmaaiers zijn uitgerust met tal van sensoren die voor oriëntatie zorgen en u informeren over weersomstandigheden en obstakels. Ook de bediening van de kleine tuinhulp is heel eenvoudig. Zo wordt het grasmaaien voor iedereen kinderspel. Wanneer is het zinvol om een robotmaaier te kopen?

Vraagteken

als je weinig tijd hebt om te tuinieren,

Vraagteken

voor ouderen of mensen met een lichamelijke handicap,

Vraagteken

voor bijzonder grote gazons of

Vraagteken

als u hooikoorts heeft.

 

Andere apparaten voor gazononderhoud

Mulchmaaier

De mulchmaaier is een speciale grasmaaier die ervoor zorgt dat het gesnipperde maaisel na het maaien niet in de grasopvangbak terechtkomt, maar direct op het gazon kan worden aangebracht. In de landbouw helpt dit om de voedingsstoffenvoorziening van de bodem te verzekeren, maar wordt nu ook gebruikt in particuliere tuinen met een speciale mulchmaaier. Bekijk alle Fuxtec mulchmaaiers

Bosmaaier

Grastrimmers zijn handige accessoires voor gazononderhoud die gemakkelijk staand kunnen worden bediend. Ze zijn bijzonder geschikt voor het kronkelen van tuinen en het onderhouden van gazonranden. Ook ongroei en hardnekkig onkruid zijn voor grastrimmers geen probleem. Net als bij de grasmaaier is de trimmer naast de benzineversie ook verkrijgbaar als elektrische versie in de vorm van onze 40V E312D accu met dezelfde voor- en nadelen. Bekijk alle Fuxtec bosmaaiers

Benzine-, accu- en robotmaaiers in één oogopslag

Voor een betere besluitvorming hebben we de voor- en nadelen van de afzonderlijke typen grasmaaiers op een rijtje gezet.

 

  voordelen nadeel
Benzine grasmaaier
 • grote bewegingsvrijheid
 • gebruiksgemak
 • robuust
 • Benzinegeur en uitlaatgassen
 • volume
Accu grasmaaier
 • grote bewegingsvrijheid
 • gemakkelijk te manoeuvreren
 • geen benzine geur
 • beperkte gebruiksduur afhankelijk van batterijcapaciteit
Robot grasmaaier
 • lage werklast door volautomatische werking
 • automatisch opladen
 • Grenskabel moet als grens worden gelegd

 

 

Maai het gazon goed

Naast de optimale grasmaaier speelt de juiste maaimethode een belangrijke rol. Zorgvuldig en regelmatig maaien zorgt voor een uniforme en veerkrachtige graszode met een mooie grasdichtheid . Regelmatig maaien met een kleine hoeveelheid maaisel is beter dan een beetje maaien met een grote hoeveelheid maaisel.

 • Een keer per week moet u de grasmaaier eruit halen en het gazon maaien. In mei en juni groeien grassen bijzonder snel en daarom is een hogere frequentie tot nu toe zinvol. Afhankelijk van het gazon is dit maximaal 2,5 cm per week. Tegen het einde van de zomer en de herfst groeit het gras weer langzamer en kan de maaifrequentie lager.
 • Cirkelmaaiers worden het meest gebruikt voor wekelijks maaien. Voor een zuivere snede moeten de messen altijd zeer scherp zijn. Deze dienen eenmaal per jaar door een gespecialiseerde werkplaats te worden geslepen. Hoe sneller een mes draait, hoe schoner de grasmaaier maait. Maai daarom met een hoog motortoerental. Stap tijdens het maaien nooit op ongemaaid gras .
 • Gras heeft een bepaalde minimale hoogte nodig om krachtig te kunnen blijven groeien en niet uit te drogen. De regel van derden helpt u te voorkomen dat u te veel snijdt. Verkort de bladmassa nooit met meer dan een derde. 2 tot 2,5 cm is ideaal voor siergazons. Voor sportgras is dit 4 tot 5 cm. Naast regelmatig maaien, moet u ook bemesten, water geven en een verticuteermachine gebruiken.

Hoe goed te bemesten?

Uw gras verliest voedingsstoffen terwijl u het maait. Dit geef je hem door te bemesten. Bemesting om de 4 tot 6 weken is optimaal. Een organische gazonbemesting is het beste.

Irrigatie is belangrijk

Bij voldoende irrigatie blijft de graszode stabiel en uw gazon veerkrachtig. Het is beter om minder vaak water te geven in plaats van elke dag te weinig. Het gras heeft uiterlijk water nodig als het er wat blauwgrijs uitziet en de oudere stengels beginnen te verdorren. Een pas gelegd gazon moet dagelijks worden bewaterd.

Verticuteren geeft lucht aan het gazon

Te veel onkruid bevordert bruine vlekken en voorkomt dat het gazon groeit. Graswortels moeten voldoende van lucht worden voorzien . Gebruik een verticuteermachine die scoort en vervolgens uw grond belucht om onkruid en dode wortels te verwijderen. Met betrekking tot de verticuteerdiepte is 2 tot 3 mm voldoende. Met een handverticuteermachine schraap je kleiner onkruid eruit. Gebruik een onkruidverwijderaar om paardebloemen en madeliefjes te verwijderen. 2 tot 3 keer per jaar verticuteren is voldoende, bij voorkeur in het voor- en najaar.

 

Veelgestelde vragen: grasmaaiers

Hier vindt u compacte antwoorden op de belangrijkste vragen over grasmaaiers.

Wat kost een grasmaaier?

De aanschafkosten van een grasmaaier variëren afhankelijk van de aandrijving, motor- of accucapaciteit, maaibreedte en andere kenmerken. Een robotmaaier is met ongeveer 1000 euro het duurst in aanschaf. Een goede accu- of benzine grasmaaier is er vanaf 300 euro en een elektrische grasmaaier vanaf 200 euro. Voor de bediening van het tuingereedschap kunnen tevens meerkosten worden ingeschat voor jerrycans en brandstof-, batterij- en/of elektrakosten alsmede zorg en onderhoud in de volgende jaren.

Welk motorvermogen moet een grasmaaier hebben?

Het motorvermogen van een grasmaaier wordt meestal weergegeven in watt of kilowatt of pk (PS) en is afhankelijk van de maaibreedte en de aandrijving. Een goede elektrische maaier heeft een motorvermogen van 1000 watt bij een maaibreedte van 30 tot 33 cm of 1500 watt bij een maaibreedte van circa 40 cm. Het motorvermogen van een benzine-aangedreven grasmaaier is iets hoger en komt uit op zo'n 2000 watt of 2,7 pk bij een maaibreedte van 40 tot 45 cm.

Hoeveel watt moet een draadloze grasmaaier hebben?

Snoerloze grasmaaiers zijn uitgerust met een elektromotor die wordt aangedreven door een oplaadbare batterij. Het motorvermogen van de batterijgevoede apparaten wordt ook aangegeven in watt en varieert afhankelijk van de maaibreedte, de elektrische spanning (V) en het elektrisch vermogen (Ah) van de batterij. Meestal ligt het vermogen tussen de 1000 en 2000 watt. Met een maaibreedte van 43 cm ligt het motorvermogen van een accu grasmaaier tussen de 1300 en 1500 watt, bij een spanning van 36 V en een capaciteit van 2,6 Ah.

Wat is de snijbreedte?

De maaibreedte moet niet worden verward met de breedte van de grasmaaier, maar eerder met de breedte waarop het apparaat het gazon maait. De vereiste maaibreedte van een grasmaaier hangt af van de grootte van het te maaien gazon. Hoe groter de maaibreedte, hoe sneller het gebied kan worden gemaaid. Terwijl een maaibreedte van 30 of 35 tot 40 cm voldoende is voor kleine oppervlakten van 50 tot 200 vierkante meter, moet dit minimaal 45 tot 50 cm zijn voor gazons tot 800 vierkante meter.

Welke maaihoogte moet bij het maaien worden ingesteld?

Moderne grasmaaiers zijn uitgerust met een meertraps maaihoogte-instelling om te voldoen aan de eisen van verschillende gazons op verschillende tijdstippen van het jaar. De maaihoogte is afhankelijk van het type en het gebruik van het gazon en van de ligging. Bij een siergazon is de maaihoogte 3 cm, bij een normaal gebruikt gazon 4 cm en bij een gazon in de schaduw minimaal 6 cm. In de zomermaanden mag het gazon niet korter dan 5 cm worden gemaaid. Vuistregel is om het gazon niet korter dan een derde te maaien, zodat het niet overbelast raakt en optimaal kan groeien.

Welke grasmaaier is geschikt voor welk gebied?

Het gebruik van een draadloze, elektrische of benzine grasmaaier is sterk afhankelijk van de grootte van het gazon en de maaibreedte. Terwijl accu- en elektrische maaiers doorgaans een maaibreedte hebben van 35 tot 40 cm, is dit bij benzinemaaiers minimaal 40 tot meer dan 50 cm. Dit maakt benzinetoestellen ideaal voor grote oppervlakken van 300 m² tot meer dan 1000 m². Accu- en elektrische grasmaaiers daarentegen zijn met hun motorvermogen en maaibreedte ontworpen voor kleinere oppervlakken tot 200 vierkante meter of maximaal 400 vierkante meter.

Kun je mulchen met een normale grasmaaier?

Grasmaaiers zijn meestal uitgerust met een geschikte mulchfunctie voor het mulchen. Maar mulchen kan ook met een normale maaier door simpelweg de grasopvangbak weg te laten en het maaisel op het gazon te laten komen. Het maaien van het gazon moet echter zeer kort zijn, zodat de bodemorganismen de voedingsstoffen optimaal kunnen verwerken. Het is daarom raadzaam om het gazon enkele dagen van tevoren te maaien voordat het weer wordt ingekort voor het mulchen. Het is echter belangrijk dat er een interval van vier dagen zit tussen maaien en mulchen, zodat het gras kan regenereren.

Wanneer is een grasmaaier stil?

Het volume van een maaier verschilt afhankelijk van de aandrijving. Benzine grasmaaiers zijn vaak een stuk luider dan draadloze en elektrische apparaten en halen, ondanks effectieve geluiddempers, een geluidsdruk van 90 decibel of meer. Opgemerkt moet worden dat een constante blootstelling van 85 decibel gehoorbeschadiging kan veroorzaken. Grasmaaiers worden als relatief stil beschouwd wanneer hun volume op zijn best lager is dan 90 of 80 decibel. Draadloze en elektrische grasmaaiers bereiken een geluidsdrukniveau tussen 80 en 85 decibel, afhankelijk van hun prestaties.

Hoe zwaar zijn grasmaaiers?

Het gewicht van een grasmaaier hangt af van de grootte en de ingebouwde motor. Grasmaaiers met accu of elektrische aandrijving wegen tussen de 10 en 20 kg, hoewel zeer kleine apparaten ook minder dan 10 kg wegen. Als er een grote en zware benzinemotor is ingebouwd, is het gewicht van een grasmaaier ruim boven de 20 kg.

Waar moet je op letten bij het onderhoud van de grasmaaier?

Om de functionaliteit, veerkracht en prestaties van een grasmaaier zo lang mogelijk te behouden, reinigt u de messen regelmatig met water en een borstel en verwijdert u het luchtfilter. Bij benzinetoestellen moet u ook het oliepeil controleren, de olie regelmatig verversen en de bougie reinigen of vervangen. Omdat de messen bij veelvuldig gebruik bot worden, zul je ze af en toe moeten slijpen. Bij langere opslag is het raadzaam om de brandstof uit de tank te laten lopen of de accu te verwijderen en de grasmaaier af te dekken met een doek zodat deze beschermd is tegen stof en vuil.