Top banner
FUXTEC tuingereedschap - Duitse tuinkracht!

Een kettingzaag voor hout- en boomwerk in de tuin

De snelste en meest effectieve manier om zaagwerkzaamheden uit te voeren - wat voor soort dan ook - is met een gemotoriseerde kettingzaag. Als u op zoek bent naar een kettingzaag waarbij hoge prestaties en een lange levensduur tellen, dan bent u bij FUXTEC aan het juiste adres.

Benzinekettingzagen, elektrische zagen of accu-kettingzagen met trillingsarme: wij bieden kettingzagen voor verschillende toepassingsgebieden en met verschillende bedrijfsmodi, evenals uitgebreide accessoires voor hout- en boombewerking - en tegen een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Want als direct mail krijg je bij ons tuingereedschap zoals kettingzagen, grasmaaiers en heggenscharen tegen eerlijke prijzen. Lees meer >>

Categorieën_Kettingzaag

Hoe werkt een kettingzaag?

Met de hand hout en bomen zagen is een arbeidsintensief en tijdrovend karwei, met een door een krachtige motor aangedreven zaag wordt omvangrijk zaagwerk veel gemakkelijker en moeiteloos. Een kettingzaag is duidelijk superieur aan de handzaag, vooral als het gaat om het versnipperen van dikke stammen en balken.

Kettingzagen worden aangedreven door een verbrandingsmotor of een elektromotor, de laatste door elektriciteit of een batterij. Of het nu een elektrische of benzine kettingzaag is: de door de motor gegenereerde draaibeweging wordt overgebracht op de rail. Op dit zogenaamde zwaard zit een groef. Op dit punt draait de metalen ketting , waarvan de buitenkant is voorzien van zaagtanden, continu rond het zwaard.

Waar heb je een kettingzaag voor nodig?

Een gemotoriseerde kettingzaag is niet alleen vereist voor professionele bosbouwwerkzaamheden, maar wordt ook in veel privégebieden gebruikt. Het is het ideale gereedschap als je brandhout wilt zagen voor je open haard of een vuurtje in de tuin.

 

De kettingzaag in de tuin

Bij het werken in de tuin is een motoraangedreven zaag een waardevolle hulp. Heeft u veel struiken en bomen in uw tuin? Met een kettingzaag gaat snoeien en snoeien veel sneller en effectiever. Ook voor bouwwerkzaamheden en doe-het-zelvers is een kettingzaag vaak onmisbaar. Zowel een benzinekettingzaag als een accukettingzaag hebben elk voor- en nadelen die tegen elkaar moeten worden afgewogen bij het nemen van een aankoopbeslissing.

 

 

Benzinekettingzaag: krachtig met hoge zaagprestaties

Benzine kettingzagen genereren doorgaans meer vermogen dan de elektrische versies: zowel het motorvermogen als het toerental overtreffen de waarden van die van de elektrische modellen. Dit is ook merkbaar in termen van snijsnelheid . Bovendien kunnen de kettingzagen op benzine langer flexibel worden gebruikt, omdat er geen stroombron in de buurt nodig is.

Om het werk gemakkelijker te maken zijn er echter ook enkele nadelen te aanvaarden bij de benzine-aangedreven variant. Een benzinekettingzaag produceert uitlaatgassen en is aanzienlijk luider dan andere typen . Onderhoud duurt langer door de olie. Er is ook een hoger risico op ongevallen.

Het kopen van een benzinekettingzaag is vooral de moeite waard als u:

 • Hecht belang aan hoge zaagprestaties,
 • een groot bereik nodig,
 • geen stroomaansluiting binnen handbereik hebben
 • en voeren vaak omvangrijke zaagwerkzaamheden uit.

Fuxtec benzine kettingzaag

 

Elektrische en draadloze kettingzaag: stil en milieuvriendelijk

Een elektrische kettingzaag op elektriciteit is milieuvriendelijker omdat hij geen uitlaatgassen produceert en gemakkelijker in het gebruik is dan een kettingzaag op benzine. Deze kettingzagen zijn echter afhankelijk van een permanente stroomvoorziening, waardoor de actieradius met een elektrische kettingzaag aanzienlijk beperkt is. Daarnaast maakt het netsnoer het hanteren van een elektrische kettingzaag lastig. Een accu kettingzaag is een echt alternatief. Het kan ook onafhankelijk van een bestaande stroombron worden gebruikt en kan daarom overal worden gebruikt. Daarnaast zijn er geen vervelende kabels die het werken met een accu kettingzaag in de weg zitten.

Daarnaast blijkt een accukettingzaag een kleine krachtpatser te zijn die het zaagwerk in de tuin en in het bos stil en moeiteloos doet. Dankzij krachtige lithium-ionbatterijen kunnen deze modellen nu voor een lange tijd worden gebruikt. Bovendien elimineert een lithium-ionbatterij het probleem van zelfontlading. Voor wie is de aanschaf van een accukettingzaag geschikt? - op kleine percelen - voor occasionele zaagwerkzaamheden en in een - buurt die gestoord kan worden door een benzinekettingzaag .

Het kopen van een draadloze kettingzaag loont de moeite:

 • voor kleine percelen
 • voor incidenteel snijwerk
 • en in een buurt die mogelijk last heeft van een benzinekettingzaag.

Fuxtec accu kettingzaag

 

 

Een elektrische kettingzaag is milieuvriendelijker omdat hij geen uitlaatgassen produceert. Het is ook gemakkelijker te gebruiken dan een benzinekettingzaag. De elektrische modellen zijn echter afhankelijk van een permanente stroomvoorziening, waardoor de actieradius aanzienlijk beperkt is.

Daarnaast maakt het netsnoer het hanteren van een elektrische kettingzaag lastig. Een accu kettingzaag is een echt alternatief. Het kan onafhankelijk van een bestaande stroombron worden gebruikt en kan daarom overal worden gebruikt zonder gedoe met kabels.

De kleine accu-aangedreven powerpacks doen zaagwerk in de tuin en in het bos op een energiebesparende en stille manier. Dankzij krachtige lithium-ion-accu's is nu een lange gebruiksduur mogelijk. Bovendien elimineert deze batterijvariant het probleem van zelfontlading.

Benzinekettingzaag of accukettingzaag: een overzicht

Zowel een benzinekettingzaag als een batterijgevoede variant hebben voor- en nadelen die bij het nemen van een aankoopbeslissing tegen elkaar moeten worden afgewogen.

 

  voordelen nadeel
Benzine kettingzaag
 • hogere prestaties
 • hogere snijsnelheid
 • ideaal voor het snoeien van bomen
 • kan overal worden gebruikt
 • Uitlaatgassen
 • volume
Draadloze kettingzaag
 • hoge performantie
 • hoge snijsnelheid
 • ideaal voor het snoeien van bomen
 • kan overal worden gebruikt
 • stil en milieuvriendelijk
 • lagere efficiëntie
Elektrische kettingzaag
 • hoge snijsnelheid
 • stil en milieuvriendelijk
 • lagere efficiëntie
 • bedrade

 

 

Wie heeft een kettingzaaglicentie nodig?

Zo effectief als zaagwerkzaamheden met een kettingzaag kunnen worden uitgevoerd, is het net zo gevaarlijk om een krachtige FUXTEC-zaag te gebruiken. Daarom zijn de werkzaamheden onderworpen aan speciale voorschriften. Een kettingzaaglicentie is vereist als u:

 • het zagen van hout op eigendom van derden,
 • snoeien in openbare bossen,
 • een kettingzaag gebruiken in bosbouwfaciliteiten,
 • Uitvoeren van zaagwerkzaamheden zowel in het openbare wegverkeer als op het spoor
 • en voor professioneel gebruik.

Als u uw kettingzaag echter alleen voor privégebruik gebruikt, heeft u geen kettingzaaglicentie nodig. Hiervoor moeten de zaagwerkzaamheden zich echter beperken tot uw eigen terrein, waartoe ook uw eigen bos behoort, en uw terrein.

Veilig gebruik van de kettingzaag

Om ongelukken en verwondingen met een kettingzaag te voorkomen, zijn er enkele veiligheidspunten die in acht moeten worden genomen. Het dragen van beschermende kleding zoals een kettingzaagbeschermingsbroek, veiligheidsbril, gehoorbescherming voor benzinemachines, leren handschoenen, stevige kleding en stevige schoenen is essentieel. Houd de kettingzaag met beide handen stevig vast aan de handgrepen en geleid hem dicht bij uw lichaam. Met een veilige houding, met de benen iets uit elkaar en de voeten iets uit elkaar, geef je extra ondersteuning. Gebruik een zaagbok om te voorkomen dat hout en takken tijdens het zagen wegglijden. Vermijd ook bovenhands zagen en zorg ervoor dat niemand zich in de gevarenzone bevindt.

 

Reinigen en onderhouden van de kettingzaag

Om uw benzinekettingzaag langdurig feilloos te laten werken, heeft u regelmatig onderhoud en verzorging nodig. Controleer daarom voor en na elk gebruik of alle bedieningselementen onbeschadigd zijn. Verwijder na de zaagwerkzaamheden vuil zoals spanen en stof van de kettingzaag zodat er geen hardnekkige harsafzettingen ontstaan. Op regelmatige tijdstippen is een grondige reiniging noodzakelijk. De aandrijving van de kettingzaag heeft constant onderhoud nodig. U dient daarom de olie en de zaagketting tijdig te verversen of opnieuw te slijpen. Minerale oliën zijn zeer geschikt voor het verversen van de olie als u uw zaag slechts af en toe gebruikt. Ze gaan langer mee dan plantaardige oliën, die dus sneller geconsumeerd moeten worden. Omdat ze uitstekende vloei-eigenschappen hebben, zijn ze perfect voor veelvuldig gebruik. Maak echter voor het bijvullen de tank schoon en voorkom dat er vuildeeltjes in komen. Laat de kettingzaag vervolgens een paar minuten draaien zonder iets te snijden om de ketting gelijkmatig te smeren.

Spannen, wisselen en slijpen van de zaagketting

Als uw zaagketting ongewoon snel verslijt of het apparaat ongewone geluiden maakt, is het mogelijk dat de ketting niet meer goed gespannen is. Daarom moet u de zaagketting bij elk gebruik controleren en indien nodig met de spanschroeven bijstellen. Als uw zaag niet meer goed zaagt of vast komt te zitten in het hout, kan de ketting versleten zijn. Een wijziging is dan niet direct nodig. Probeer eerst de ketting te slijpen. Gebruik hiervoor een ronde vijl. Laat deze horizontaal naar de rail in voorwaartse richting lopen. Hulpmiddelen zoals vijlhulpmiddelen en slijproosters helpen u hoekfouten te voorkomen. Gebruik ten slotte een platte vijl en een dieptemeter om de dieptemeter af te slijpen. Gebruik het hulpgereedschap om te voorkomen dat u ze te ondiep of te diep vijlt. Als je de ketting al meerdere keren hebt geslepen en er is geen speelruimte meer om hem na te slijpen, dan is het enige dat helpt een kettingwissel. Zorg ervoor dat de zaagketting correct op het aandrijfwiel en het zaagblad is geplaatst. De schaaftanden moeten naar voren wijzen, anders zal de ketting sneller verslijten of zelfs beschadigd raken. Nadat de ketting is geslepen of vervangen, is het raadzaam het zaagblad te draaien en - indien nodig - te ontbramen.

Een breed scala aan accessoires voor uw kettingzaag of kettingzaag

Als uw benzinekettingzaag kapot gaat, heeft u in onze online winkel een grote keuze aan reserveonderdelen . Wij zorgen ervoor dat de afzonderlijke componenten op lange termijn beschikbaar zijn. Een ouder model kunt u snel zelf repareren. Want niets is vervelender dan door een klein defect een nieuw toestel te moeten kopen omdat er geen reserveonderdelen meer zijn.

U vindt er onder andere de volgende accessoires:

 • Motor
 • Tank
 • Carburator
 • Bobine
 • Ketting
 • Zwaard
 • Startkabel
 • Oliepomp
 • Koppelingsbel

 

Uitgebreide service Interessante aanbiedingen voor jou
Wij bieden u eersteklas service voor hoogwaardige producten - van advies tot reparatie. Weet u nog niet welk model bij uw wensen past? Uw FUXTEC-apparaat heeft een reparatie nodig? Neem contact op. Wij zullen uw verzoek in behandeling nemen.

Bekijk onze aanbiedingen. Daar vindt u zelfs met een krap budget geweldige, goed presterende producten. En promoties , die niet meer origineel verpakt zijn of als demonstratiemodel verkrijgbaar waren, werken feilloos.

 

 

Veelgestelde vragen: kettingzaag

In onze FAQ hebben we de meest relevante vragen over kettingzagen en kettingzagen voor je samengevat.

Wat is beter: benzine- of accukettingzaag?

Welke kettingzaag beter is, hangt af van uw eigen eisen, de hoeveelheid werk en de duur van het werk. Benzine-aangedreven kettingzagen hebben aanzienlijk meer vermogen en een hogere zaagsnelheid met een motorvermogen tot 6 of 8 pk. Ze snijden zelfs grote boomstammen nauwkeurig, snel en zonder veel moeite en zijn geschikt voor professionele bosbouw. In tegenstelling tot accuzagen hoeft het werk niet te worden onderbroken voor oplaadtijden. In ruil daarvoor scoren accu-kettingzagen met hun lage gewicht en laag volume. Ze stoten geen uitlaatgassen uit en zijn daardoor veel milieuvriendelijker. Ze zijn ideaal voor het zagen, hout- en boomwerk in de particuliere sector, maar zijn iets langzamer en minder krachtig dan benzinezagen.

Wat is de kracht van een draadloze kettingzaag?

De prestaties van een kettingzaag op accu zijn afhankelijk van de elektrische spanning van de accu (V) en de elektrische capaciteit (Ah). Tegenwoordig worden high-performance lithium-ionbatterijen vooral gebruikt in apparaten. Afhankelijk van de fabrikant en het model zijn er accu kettingzagen met een vermogen van 18 tot 40 volt en een opslagcapaciteit van 1,5 tot 3 Ah. Het motorvermogen ligt tussen de 800 en 2000 watt, afhankelijk van de accu.

Hoe goed zijn accukettingzagen?

Voor het zagen van twijgen, dunne takken of planken is een accukettingzaag met 18 V voldoende. Voor zwaardere zaagwerkzaamheden zoals het vellen en zagen van bomen is het accuvermogen in het beste geval 36 of 40 V. De kettingsnelheid van een accu-aangedreven kettingzaag varieert afhankelijk van het vermogen. Kleine zagen halen een snelheid van 4 tot 5 meter per seconde, terwijl krachtige apparaten 8 tot 10 meter per seconde halen. Ter vergelijking: bij elektrische kettingzagen is de kettingsnelheid ruim 17 meter per seconde, bij benzine kettingzagen tussen 18 en 28 meter per seconde.

Wanneer heb je een kettingzaaglicentie nodig?

Een kettingzaaglicentie is vereist als u de kettingzaag voor commerciële of professionele doeleinden gebruikt. Hieronder vallen ook zaagwerkzaamheden in bosinrichtingen, openbare bossen of zaagwerkzaamheden op de openbare weg. De kettingzaaglicentie is ook wettelijk verplicht voor zaagwerkzaamheden aan eigendommen van derden. Als u de kettingzaag echter alleen privé gebruikt in uw eigen tuin, bosje of op uw eigen terrein, heeft u geen kettingzaaglicentie nodig.

Welke benzine gaat er in een kettingzaag?

De tweetaktmotoren van de benzinekettingzagen hebben voor een perfecte werking een speciaal tweetaktmengsel van loodvrije benzine en motorolie nodig. De mengverhouding is voor elk model verschillend en is ofwel 1:25, 1:40 of 1:50, d.w.z. 25, 40 of 50 delen benzine worden toegevoegd aan één deel olie. U kunt de brandstof voor tweetaktmotoren in de juiste mengverhouding kopen of zelf mengen.

Hoe vaak moet een kettingzaag worden onderhouden?

Regelmatige verzorging en onderhoud zijn essentieel, zodat de kettingzaag lang functioneel blijft en optimale zaagprestaties levert. Ongeacht of het een accu-, elektrische of benzinekettingzaag is, deze moet voor en na elk gebruik worden gereinigd en alle componenten worden gecontroleerd op functionaliteit. Het is ook aan te raden om de kettingzaag aan het begin van het seizoen en voor lange periodes van opslag te onderhouden.

Hoe smeer je een kettingzaag?

De ketting moet geolied worden zodat de wrijving tussen de zaagketting en het zaagblad niet te groot is. Dit gebeurt via een tank van waaruit de kettingolie op de zaagketting wordt aangebracht. Controleer regelmatig het oliepeil en vul het regelmatig bij door eerst het gebied rond de olietank schoon te maken. Tijdens het vulproces moet de kettingzaag zo waterpas mogelijk staan, zodat u het vulniveau correct kunt beoordelen. Om de ketting gelijkmatig te smeren, laat u de kettingzaag na het vullen enkele minuten werken zonder hout te zagen.

Wat houdt het reguliere onderhoud van de kettingzaag in?

Na elk gebruik moeten de zaag en afzonderlijke onderdelen zoals het zaagblad en de ketting grondig worden gereinigd en onderhouden met een kettingzaagreiniger. Losse onderdelen zoals start-/stopschakelaar, gaspedaal, zaagketting, kettingrem, kettingspanning of koelsysteem en brandstoftank bij benzinezagen moeten worden gecontroleerd op beschadigingen en functionaliteit. Onder regelmatig onderhoud valt ook het legen en reinigen van de zaagkettingolie- en brandstoftanks, het slijpen van de zaagketting en, in het geval van benzinezagen, ook het reinigen en vervangen van het luchtfilter, brandstoffilter en bougie.

Onder welke hoek slijp je een kettingzaag?

Veelvuldig gebruik kan de snijtanden ernstig verslijten en de zaagketting bot maken. In plaats van ze uit te wisselen, kun je ze zelf opnieuw slijpen met een bestand. Markeer hiervoor eerst een richttand en leid de vijl horizontaal naar de rail en in voorwaartse richting. De slijphoek op het tanddak varieert afhankelijk van het model en de fabrikant, maar is meestal 30 graden.

Welke vijl is geschikt voor de zaagketting?

Om de zaagketting opnieuw te slijpen heb je eerst een ronde vijl nodig waarmee je alle zaagtanden op gelijke lengte kunt brengen. De vijldiameter is afhankelijk van de kettingsteek. Na het slijpen van alle linker en rechter snijtanden, stelt u de diepte-aanslagen af met een platte vijl. Hierbij wordt het gebruik van een dieptemeter aanbevolen.

Wanneer moet ik de ketting van mijn kettingzaag vervangen?

Een botte ketting kan eerst met de hand of met een kettingslijper geslepen worden. Het is raadzaam om de ketting na vijf handmatige slijpprocessen te laten bewerken door een slijpapparaat. Het snijvermogen neemt echter af bij elk slijpproces. Als naslijpen niet meer mogelijk is of de zaagketting beschadigd is, moet u deze onmiddellijk vervangen. Een botte ketting gaat gepaard met een enorm prestatieverlies en een verhoogd brandstofverbruik.

"

"